Szekszárdi Kadarka, Kékfrankos vörösborok
Get Adobe Flash player

Hitvallásunk

Filozófiánk: értéket teremteni.

Fontos számunkra, hogy igényes szakmai munka eredményeként a borvidék különleges adottságait tükröző borok kerüljenek ki a pincéből. A minőség mindenek felett, mely esetünkben évtizednyi kitartó munka eredménye. Hogy értük el mindezt? 7-8 fajtával is probálkoztunk, a borainkat folyamatosan versenyeztettük – főleg helyi versenyeken – rengeteget tanulva, és évről évre jobb eredmények születtek. Stratégiánk bevált.

Most már bátran készítünk “nagyobb” mennyiséget is, hiszen a számunkra oly fontos minőség nem öncélú. Mindezt a fogyasztókért, a kultúrált borfogyasztásra nevelés és a borfogyasztás népszerűsítése érdekében tartjuk nagyon fontosnak. Ma már országos és nemzetközi versenyeken is megméretjük borainkat és évről évre jobb eredményekkel büszkélkedhetünk, de ami ennél is többet jelent, az a fogyasztók, a borbarátok elismerése egy-egy pohár TORONYI féle bor elfogyasztása után.

Számíthat ránk! Mi is számítunk Önre! Keressen fel bennünket, és szerezze be a bort nálunk, egyenesen a termelőtől. Akár ünnepre, ajándékba, vagy a hétköznapokra minőségi bort, kínálatunkból megtalálja a megfelelőt.

Toronyi György vallomása az eddig megtett útról (2018)

Azt, hogy ma borászkodásból élek, számos körülmény és nem egyszer a véletlen szerencse is segítette. Első próbálkozásaim kóstolva Ferenc Vilmos, a Szekszárdi Kertbarát Kör elnöke adott tanácsokat, amiket betartva jobb borokat tudtam készíteni. Azóta tudom, hogy a borászkodás nagyon hasonlít a gyerekneveléshez: amikor észrevesszük, hogy a gyerek fejlődésében valami probléma van, akkor megfelelő módszerrel be kell avatkozni, azaz jó irányba kell terelni a fejlődést.

A borászkodás iránti érdeklődésem miatt a 2000-es évek közepén elvégeztem egy borász tanfolyamot, majd egy szerencsés véletlen folytán hozzájutottam egy negyed hektáros hagyományos kadarka ültetvényhez. Az ezen az ültetvényen termett szőlőből készült borokkal értem el az első országos sikereket.

2010-ben vásároltuk meg a Sárköz utcai pincét, és 2011 volt az első év, amikor a teljes szőlőmennyiséget feldolgoztuk, illetve az ebből az évjáratból készült borok palackozásra is kerültek. 2012-ben kezdtük el az értékesítést Budapesten, többek között a Kadarka és a VinoWonka nevű budapesti borbárokban. A fővárosi borbárok sokat segítettek abban, hogy boraim ismertebbé váljanak.

2013-ban döntöttem úgy, hogy a borászkodásból szeretnék megélni, az év júniusától kizárólag ezzel foglalkozom. A nagyjából 2,5 hektáros terület 1 embert el tud tartani. Ha a kis pincéket igényeik figyelembevételével támogatnák, gyorsabban lehetne fejlődni, pusztán önerőből megoldva mindent nehézkesebb, lassabb a folyamat.

A vörösborok mellett a nyári vendégforgalom miatt készítek a rosét is, illetve 2015-ben az októberi fagy miatt leszedett szőlőből sillert is készítettem. A borok tekintetében az arányok folyamatosan és rugalmasan változnak, a piac igényeihez is igazodva. 2015-ben a pince felújításra került, ugyanakkor szükségesnek mutatkozott a tárolókapacitás bővítése is, ami a közelmúltban valósulhatott meg.

2016-ban jelentős volt a vadkár, az őzek és a vaddisznók meglehetősen kevés termést hagytak feldolgozásra. A villanypásztor kiépítése után a következő évben egyharmaddal több termést tudtunk szüretelni. Nagyon fontos a szőlőről való folyamatos gondoskodás, ha a szőlő jól érzi magát, megfelelő mennyiségű és minőségű termést fog adni – ha a külső körülmények ezt lehetővé teszik.

A folyamatos és átgondolt fejlesztéseknek, a bővülő szakmai tapasztalataimnak köszönhetően úgy érzem, egyre javul boraim minősége, amit az utóbbi évek elismerései is igazolnak. Boraimra a jövőben is a természetesség lesz a jellemző – olyanok lesznek a borok, amelyek visszatükrözik az adott évjárat körülményeit – minden szépségükkel vagy épp nehézségükkel együtt. Remélem, minél tovább bírni fogom erővel a munkát, és minél több tiszta és őszinte bort fogok tudni készíteni.

Archívum
Kategória