Szekszárdi Kadarka, Kékfrankos vörösborok
Get Adobe Flash player

Birtok

Szőlőskertjeink a történelmi múltú szekszárdi borvidéken találhatók. A borvidék sokszínűségét kihasználva, dűlőink termését külön kezelve, hozamkorlátozással dolgozzuk fel a legmagasabb minőség elérése érdekében. A gazdálkodás során a terméskorlátozásra nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen így készíthető kiváló minőségű bor.

Területünk nagy része Csötönyi-völgyben található, dél-nyugati fekvésű 18-20 éves ültetvények. Itt elsősorban kékfrankos, és kisebb mennyiségben zweigelt terem.

A Decsi hegyen az Aranydombon kékfrankos ültetvényünk van, mely a legkorábban – 2001-ben – vásárolt birtok. Előnyös fekvése miatt magas minőségű termést ad.

A dél-keleti fekvésű Kadarka ültetvény a Cinka dűlőben található. 13 pászta A hagyományos művelésmód eredményeként különleges fűszeres, testes, színanyagban gazdag bor készül belőle.

Választékunkat kárpát-medencei fajták adják – kadarka, kékfrankos, zweigelt – melyekből a jövőben a száraz vörösborok mellett rozé is készül nagyobb mennyiségben.

Toronyi birtok

Kékfrankos:

Magyarország legelterjedtebb szőlőfajtája, mely alacsony hozamok mellett, jó fekvésen kimagasló minőségű gyümölcsös, fűszeres borok alapja lehet. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia országainak borvidékein a XIX. században terjedt el.

A kékfrankos Szekszárdon és Egerben is a bikavér egyik fő alkotóeleme, de önállóan is palackozzák. Karakterét tekintve jellemzően testesség és savasság, ízvilágát meggyre, szilvára, szederre emlékeztető aromák jellemzik. A kékfrankos sav- és csersavgazdagsága miatt kiválóan alkalmas rozé és siller borok készítésére.

Kadarka:

Magyarországra a Balkán-félszigetről került, valószínűleg szerb közvetítéssel, a török kiűzését követően a XVIII. században. Hazánkban gyorsan elterjedt és a refomkorban már szinte minden borvidékünkön termesztették, de napjainkra termőterületei lecsökkentek. Leghíresebbekké az alföldi Kadarka (Kiskőrös) és a szekszárdi kadarka borok váltak.

A szőlő napfényigénye magas, bogyói kékesfeketék, árnyékos oldalukon néha zöldeskék. A kadarka földközelben művelt hagyományos ültetvényeken tud igazán magas minőséget teremni. Késői érésű fajta, rothadásra, fagyra érzékeny. Jó fekvésű terület és kedvező évjárat esetén mustfoka 20 körüli.

Kötöttebb és löszös talajon magasabb minőségű, testesebb vörösborokat, míg lazább, homokos talajon vékonyabb, üdébb borokat lehet belőle készíteni. Bora – jó érés esetén – kiemelkedően fűszeres zamatú, színe rubintpiros, ízvilágát a cseresznyére, meggyre emlékeztető aromák jellemzik. A kadarka a szekszárdi bikavér egyik kihagyhatatlan összetevője, mely a bor fűszerességét adja.

Archívum
Kategória