Szekszárdi Kadarka, Kékfrankos vörösborok
Get Adobe Flash player

Toronyi Pince fő szőlőfajtái

Kékfrankos:

Magyarország legelterjedtebb szőlőfajtája, mely alacsony hozamok mellett, jó fekvésen kimagasló minőségű gyümölcsös, fűszeres borok alapja lehet Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia országainak borvidékein a XIX. században terjedt el.

A kékfrankos Szekszárdon és Egerben is a bikavér egyik fő alkotóeleme, de önállóan is palackozzák. Állaga általában testes borsos savasság és cseresznyés-meggyes zamatú gyümölcsösség jellemzi.

A kékfrankosok sav- és csersav gazdagságuk miatt kiválóan alkalmasak rozé borok készítésére.

Kadarka:

Magyarországra a Balkán-félszigetről került, valószínűleg szerb közvetítéssel, a török kiűzését követően a XVIII. században.

Hazánkban gyorsan elterjedt és a refomkorban már szinte minden borvidékünkön termesztették, de napjainkra termőterületei lecsökkentek. Leghíresebbekké az alföldi Kadarka (Kiskőrös) és a szekszárdi kadarka borok váltak.

Napfényigénye magas bogyói kékesfeketék, árnyékos oldalukon néha zöldeskék. Kizárólag a földközelben művelt hagyományos ültetvényeken tud minőséget teremni.

Késői érésű fajta rothadásra fagyra érzékeny Jó fekvésű és kedvező évjárat esetén 18-20 mustfokot is elérheti.

Bora – jó érés esetén – kiemelkedően fűszeres zamatú Kötöttebb és löszós talajon magasabb minőségű, testesebb vörösborokat ad. míg lazább talajon vékonyabb, üdébb borokat terem.

Archívum
Kategória